אף פעם לא מאוחר מדי
דיאנה, בת 73, גילתה את האושר שבקדרות לאחר שאיבדה את בעלה, לו הייתה נשואה מעל 45 שנים. כשהיא יושבת ליד האובניים והחמר מתעצב תחת ידיה, היא מרגישה הקלה. מוחה שלו וגופה נינוח. "יותר טוב מטיפול או תרופות", מגדירה דיאנה את התחביב החדש שלה, דרכו הכירה גם חברים חדשים.
כמו דיאנה, מבוגרים נוספים מוצאים נחמה ומרגוע בלימוד תחביבים חדשים – וזה אף פעם לא מאוחר מדי. גם חוג החברים ונושאי השיחה שלהם התרחבו. עבור מלכה, למשל, תפירה היא התחביב המועדף – הקצב החוזר של המחט מרגיע אותה, ממש כמו מדיטציה. ועבור דוד – שיפוץ רהיטים הפך לחלק בלתי נפרד מחייו. ריח העץ, והתחושה המדהימה של לשבת על כסא ששיפץ, מרוממים את רוחו כל יום מחדש.
עולם התחביבים ומלאכת היד גדול ורחב, וכל אחד יכול למצוא בו משהו שמדבר אליו. היתרונות באימוץ תחביב רבים וטובים. אפשר לבלות חיים שלמים בלימוד התחביבים השונים, אך זה עלול לגזול כסף רב ולעורר תסכול אם התחביב אינו מתאים. איך אם כן מוצאים את התחביב המסוים שיתאים בדיוק, שיספק הנאה, שיעביר את הזמן בכיף ושייתן ערך מוסף?
1. טווח קצר או טווח ארוך?
האם אתם מעוניינים לקבל תמורה מיידית למלאכתכם? אם כן, כדאי לבחור תחביב כקישוט עוגות, קרמיקה, ייצור נרות או קולאז' – אלה מניבים תוצאות מהירות יחסית. לעומת זאת, אם יש לכם סבלנות תוכלו לבחור בעבודות טלאים, פסיפס, קדרות וגינון. אלה דורשים מספר שלבים.
2. "יקים" או "מחפפים"?
עבודות תפירה, אפייה (בעיקר של עוגות) ותכשיטנות דורשות דיוק רב. לעומת זאת – בישול וגינון ניתן לעשות בחופשיות גדולה יותר. בחרו מה מתאים יותר לאופי שלכם.
3. תכנון מוקפד או ספונטאניות?
אם אין לכם בעיה עם חישובים – סריגה, ריקמה, סריגת קרושה ועבודות טלאים יתאימו לכם. אלו דורשות תכנון והקפדה. אם זה נשמע לכם משעמם ומייגע, ואתם מחפשים משהו שאפשר לעשות בספונטניות, יתאימו לכם ייצור נרות, קדרות, עבודות קרמיקה או צביעת עץ.
4. סטודיו או פינת עבודה?
לפני שאתם בוחרים תחביב, כדאי שתתחשבו בגודל המקום העומד לרשותכם. מודל בגודל טבעי של מטוס אף-15 יהיה קצת קשה לבנות בדירת שני חדרים… לכן, ודאו שפוטנציאל הלכלוך והגודל של עבודתכם יתאימו למרחב שבבית. עבודות סריגה, למשל, אפשר להניח במגירה כשמסיימים; אפייה וקישוט עוגות מייצרים לכלוך במטבח; תכשיטנות דורשת רק קופסה צנועה שמחולקת לתאים; וקדרות דורשת חדר שלם (מרתף נניח); תפירה דורשת שולחן גדול לחיתוך הגזרות ומקום למכונת תפירה; ונגרות דורשת לעיתים שכירת נגריה על כל הציוד שבה. אל תתייאשו, או חלילה תוותרו, על תחביב שאתם אוהבים רק בשל חוסר מקום. בשביל זה קיימים חוגים אשר מספקים את הציוד והחומרים!
5. וכמה זה עולה לנו?
כל מלאכת יד או תחביב עולים כסף. השאלה היא כמה כסף – ועל כך אין תשובה, משום שאפשר להוציא סכומים אינסופיים על תחביב (בעיקר אם מדובר באספנות של כלי נחושת עתיקים מימי בית שני…). הסכום שתוציאו על התחביב תלוי גם בהעדפות החומרים שלכם: אם, למשל, תתעקשו על צמר אורגני לסריגה, תשלמו יותר מאשר על צמר אקרילי פשוט. אם אתם רק בתחילת הדרך – אולי כדאי שתשאילו ציוד מחבר ותשתמשו בחומרים יותר זולים, עד שתחליטו כי אכן אתם רוצים להמשיך בתחביב זה. עבור התחביבים היקרים, כגון קדרות, השקעה טובה תהיה בחוג, בו כלולים החומרים והציוד.
עדיין מבולבלים? נסו לקחת שיעורי ניסיון במספר תחומים. שאלו חברים ממה הם נהנים. היו סבלנים בהתחלה והנמיכו ציפיות – תופתעו לגלות כמה מהר אתם מתמקצעים במשהו שאתם אוהבים!